VLEKKEN EN WASTIPS

 

Eerste hulp bij vlekken

 

 • Lees altijd eerst de gebruiksvoorschriften op de verpakking.
 • Laat droog wat droog verwijderd kan worden.
 • Steeds van buiten naar binnen toe werken, zodat de vlek niet groter wordt.
 • Altijd deppen, nooit wrijven of boenen. Wrijven maakt immers de vlek groter en beschadigt de stof.
 • Bij gebruik van natte middelen en oplosmiddelen eerst rondom de vlek natmaken. Hierdoor voorkomt u dat de vlek zich verspreidt.
 • Nooit te nat werken. Het produkt steeds in kleine hoeveelheden doseren. Een te natte behandeling kan kringen doen ontstaan.
 • Vloeistoffen zoveel mogelijk opnemen met een schone witte doek of wit keukenpapier/toiletpapier.
 • Indien mogelijk een wit absorberend doekje onder de vlek leggen. Deze onderliggende doek neemt een belangrijke hoeveelheid vuil en vlekkenmiddel op en moet dus regelmatig verschoven worden.
 • Steeds werken met een schone witte doek (bijv. oud laken of theedoek); een gekleurde doek kan namelijk kleur afgeven. Gebruik bij het deppen een schoon gedeelte van deze doek, anders kan de vlek weer in de stof worden gedrukt.

 

  Algemene tips

 

 • Textiel met deodorantvlekken mag u nooit strijken, aangezien daardoor blijvende schade aan het materiaal ontstaat.
 • Voorkom dat zonnebrandolie op uw kleding komt, want sommige soorten laten blijvende vlekken achter.
 • Probeer nooit zelf cosmeticavlekken te verwijderen. De kleur in cosmetica kan namelijk gemakkelijk uitlopen en de vlek vergroten.
 • Was ei-vlekken nooit in heet water, aangezien de vlek daardoor in het textiel wordt gefixeerd.
 • De veiligste vorm van milde bleek om alle natuurlijke vezels mee schoon te maken is witte azijn.
 • Een veel voorkomende fout is het gebruik van aceton voor het verwijderen van vlekken. Kijk uit! Acetaatvezels in textiel lossen op in aceton.
 • Waterdruppels op weefsels als taft of zijde kunnen worden verwijderd door het materiaal boven stoom (waterketel) te houden en daarna voorzichtig met een stoomstrijkijzer te strijken.

 

Reinigen vraagt vakkennis!

Er bestaat een enorme variëteit in garens en weefsels, die door hun samenstelling of de wijze waarop ze zijn geproduceerd verschillende manieren van onderhoud vergen. Dat geldt voor reiniging in de wasmachine thuis, maar ook voor reiniging en de behandeling van eventuele vlekken in de professionele stomerij.

Wasetiket

Voor het thuis reinigen vindt u aanwijzingen op het wasetiket. Dit is door de leverancier op het textiel aangebracht om te voorkomen dat het wordt beschadigd door toepassing van de verkeerde reiniging. Wassen met een te hoge temperatuur of het verkeerde wasmiddel of droogproces kan bijvoorbeeld leiden tot onherstelbare beschadiging van het materiaal of het verlies van bepaalde eigenschappen.

Alleen chemisch reinigen

Sommige stoffen zijn zo gevoelig dat ze niet gereinigd kunnen worden zonder speciale apparatuur en deskundigheid. Wij beschikken over deze apparatuur en zijn geschoold en ervaren in het reinigen en het piekfijn "opmaken" (strijken, persen, verstevigen etc.) van uw delicate kleding. Maar ook voor uw overige kleding en huishoudtextiel kunnen wij u veel werk, risico en ergernis besparen. Niet alleen voor wat de reiniging betreft, maar vooral ook in de afwerking.

Gevoelig voor beschadiging

Wie even tijd neemt voor onderstaande tekst, leest waarom textiel altijd om zorgvuldige reiniging vraagt. Verkeerde reinigen kan funest zijn voor natuurlijke eigenschappen van materialen of voor eigenschappen die bij de productie, verving en andere vormen van veredeling zijn aangebracht. Garens kunnen krimpen, kleuren kunnen verbleken, of naden in geconfectioneerde kleding kunnen onherstelbaar vervormen. Wij kennen de stoffen en de eventuele risico's en weet daarmee om te gaan. Daarom staat ze garant voor goede, verantwoorde reiniging. Mocht in het complexe reinigingsproces een enkele keer sprake zijn van teveel risico dan vindt daarover tevoren overleg plaats met de klant.

Verschillende materialen

Het maken van uw kleding, gordijnen, dekbedden en dergelijke gebeurt in grofweg vier stappen: - het spinnen van garen uit de grondstof (wol, katoen, kunstvezels etc.) - het weven of breien van de stof - het veredelen, zoals bleken, verven, bedrukken en dergelijke - het confectioneren.

Voorbehandeling

Een textielstof wordt ergens in het productieproces geverfd. In een aantal gevallen reeds als vezel of als garen of pas in een later stadium van productie als weefsel of breisel. Daarvoor worden eerst natuurlijke kleurstoffen en voor de productie noodzakelijke versterkings- en beschermingsmiddelen uit de geweven stof verwijderd. Bij wollen weefsels is intensief wassen daarvoor voldoende.

Verschillende veredeling

Stoffen kunnen effen (uni) geverfd worden of in een bepaald patroon in een of meer kleuren bedrukt. Ook worden vaak nog andere eigenschappen aan de gekleurde stof toegevoegd, zoals een aantrekkelijk uiterlijk, soepelheid, zachtheid, glans of structuur. Langs chemische of mechanische weg kunnen gebruikseigenschappen van stoffen worden verbeterd. Zo kunnen materialen bijvoorbeeld krimpwerend, kreukherstellend, waterafstotend, vuilwerend of anti-verviltend worden gemaakt. Er worden steeds nieuwe eigenschappen aan textielmaterialen toegevoegd.

Confectioneren

De kledingfabrikant snijdt patroondelen uit de stof die vervolgens, in combinatie met fournituren zoals knopen, ritsen, versteviging en dergelijke tot een kledingstuk worden genaaid. De kleding wordt vervolgens geperst en gestreken alvorens deze de weg naar de klant vindt.

Stomerij de Leyens

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden